Eerst even voorstellen…..

Mijn naam is Olivier, ik ben 28 jaar oud en werk via IntoProgress als Compliance Analist binnen het  team Fraude bij een grote bank. Ik heb diverse studieachtergronden met o.a. een bachelor graad in Geschiedenis en mastergraad in conflict- en veiligheidsstudies. Voor mijn masterscriptie heb ik een half jaar in Centraal Azië gewoond. Na mijn afstuderen in 2018 heb ik eerst een jaar op detacheringsbasis gewerkt in de pensioensector. Sinds november 2019 ben ik dienst bij IntoProgress om me te ontwikkelen binnen compliance.

  1. Waarom vind je Compliance interessant?
    Na bovengenoemde studies te hebben afgerond zocht ik even naar de juiste aansluiting op de arbeidsmarkt. Ik wil professionele vaardigheden opdoen waarmee ik ook goed in het bedrijfsleven terecht kan. Compliance wordt een steeds belangrijker werkveld aangezien banken en overige bedrijven zich harder aan regels moeten houden om imagoschade te voorkomen. Daar hoort ook zorgvuldig screenen van klanten en financiële transacties bij. Bovendien hebben internationale organisaties als de NAVO, EU en OVSE ook projecten lopen op het gebied van bestrijding van corruptie en witwassen, die nauw aansluiten op het werkveld Compliance.
  2. Waarom past Compliance bij je?
    Het vakgebied van Compliance vereist nauwkeurigheid en het werk is zeer vertrouwelijk. Ik heb  me altijd bezig houden met kennis en feiten verzamelen en analyseren. Bovendien overweeg ik van nature van alles de risico’s en wil degelijk te werk gaan.
  3. Hoe heb je de kans gekregen om je ervaring binnen Compliance op te doen?
    Ik ben in contact gekomen met IntoProgress via mijn oproep op LinkedIn, een medium dat je voor carrière mogelijkheden niet moet onderschatten. Nog vóórdat er Compliance opdrachten beschikbaar waren, bood IP me een contract aan. Na twee maanden tussentijds werk te hebben verricht bij een administratiekantoor voor pensioenfondsen, ben ik aangenomen bij mijn huidige functie (die binnenkort verhuist naar Utrecht). Zo bouw ik mijn eerste ervaring binnen het bankwezen op om vervolgens door te groeien binnen Compliance.
  4. Wat kun je vertellen over je huidige werkzaamheden?
    Op dit moment werk ik bij de fraudedesk bij een grote bank. We ontvangen dagelijks veel binnenkomende dossiers van o.a. onze collega’s van lokale afdelingen of  transactie monitoring. We beoordelen vervolgens deze dossiers  of er inderdaad sprake is van fraude gaat en schrijven daarover adviezen uit. Fraudedossiers zijn heel divers van phishing via email of SMS tot oplichting en soms afpersing. Daarbij hebben we veel contact met o.a. andere banken om bijvoorbeeld gegevens uit te wisselen en frauduleuze overboekingen terug te draaien (althans tot zover dat nog mogelijk is).
  5. Hoe vond jij je begeleiding toen je aan je nieuwe uitdaging begon?
    De begeleiding is prettig. De eerste twee maanden word je ingewerkt en maak je kennis met de afdeling. Je wordt opgenomen in een team dat voor de ene helft uit interne, en de andere helft uit externe medewerkers van diverse bureaus bestaat. Er bestaat nauwelijks onderscheid tussen interne en externe medewerkers, en we bespreken dagelijks even de belangrijkste zaken en de voortgang van ons werk.
  6. Hoe bevalt de functie je tot nu toe?
    Mijn huidige functie bevalt prima. Ik blijf stap voor stap denken aan mijn carrière pad en goed rondkijken. Het is nu even een lastige periode met de corona virus uitbraak, net nu ik de afdeling goed leer kennen. Gelukkig werkt het thuiswerken prima en houdt ons team goede online contact met elkaar.
  7. Wat is je droomfunctie binnen dit vakgebied?
    Mijn droom is om verder te ontwikkelen de CDD/KYC/AML wereld en dossiers te behandelen van grote klanten en bedrijven. De komende jaren zou ik internationale functies binnen een grote bank of accountancy willen vervullen en me verder verdiepen in de toepassing van software binnen Compliance. Ik weet zeker dat met de huidige globalisering, de opkomst van landen uit andere werelddelen en de groeiende invloed van kunstmatige intelligentie daar goede kansen liggen.
  8. Wanneer zou je iemand adviseren om ook als analist te gaan werken?
    Als je lang en geconcentreerd kan zitten voor moeilijke dossiers en om kan gaan met bergen informatie, die je ook nog van diverse bronnen moet raadplegen. Je kan hoofdzaken van bijzaken scheiden en je bevindingen goed onderbouwen.  Dat is belangrijk om te toetsen of c.q. een rekeninghouder zich schuldig maakt aan fraude en/of witwassen. Daarbij schroom je niet je werk met anderen te delen want zij kunnen jouw perspectieven aanvullen of verbeteren.
  9. Wat zijn je tips voor geïnteresseerden die hun ervaring binnen Compliance willen opdoen?
    Ik werk er enkele maanden, maar op basis van wat ik nu weet kan ik aanbevelen je ambities en wensen zichtbaar en duidelijk te maken aan anderen. Vaak zijn je collega’s en teamleiders bereid met je mee te denken en je een duwtje te geven in de juiste richting. Ga daarnaast bij jezelf af wat je belangrijkste competenties zijn: Geef je graag leiding aan anderen? Wil je je meer bezig houden met juridische zaken of met data en automatisering? Compliance kent namelijk verschillende richtingen, dus blijf zeker oriënteren en uitzoeken welke het beste bij je past!