Ik ben Lisette Ligtvoet, 45 jaar en ben op dit moment werkzaam als pensioenconsulent bij een pensioenuitvoerder. Ik werk al bijna 25 jaar in de pensioen- en verzekeringswereld en na bijna 20 jaar in loondienst te zijn geweest bij diverse werkgevers, ben ik 5 jaar geleden zzp’er geworden. Mijn huidige opdracht heb ik dan ook via IntoProgress gevonden. Naast mijn werk volg ik nog de hbo-studie Vertaler Engels.
- Vanwaar de overstap van het verzekeringswezen naar pensioen?
De overstap is destijds geen bewuste keuze geweest. In het verleden heb ik een aantal jaar bij een assurantiekantoor gewerkt waar ik voornamelijk actief was als administratief medewerker voor de afdeling leven. Inhoudelijk ging dit over lijfrentes en kapitaalverzekeringen die vaak werden afgesloten in combinatie met een spaarloon- of premiespaarregeling. Transparante en eerlijke voorlichting omtrent deze producten zijn erg belangrijk. Ik heb met veel plezier bij dit assurantiekantoor gewerkt. Toen dit bedrijf werd overgenomen door een kantoor gericht op schadeverzekeringen heb ik ontslag genomen.
In de tussengelegen periode ben ik voor de liefde verhuisd naar Rotterdam. Hier ben ik via een uitzendbureau gestart bij Aon op de afdeling Collectief Pensioen. Ik heb mijn start gemaakt als administratieve kracht en ben na twee maanden doorgegroeid naar de functie van junior relatiebeheerder omdat mijn kwaliteiten werden opgemerkt. Een van mijn eerste klussen waren de TEP-berekeningen. Het werd mij toen duidelijk dat er een noodzaak was om de polissen van de verzekeraar te controleren.
- Kun je wat vertellen over je werkzaamheden?
Mijn huidige werkzaamheden bestaan uit het uitvoeren van looncontroles voor diverse pensioenfondsen. Hiervoor is het noodzakelijk dat je de diverse pensioenregelingen en loonbegrippen goed kent en kunt toepassen. Ik hou mij daarnaast bezig met het geven van presentaties over de pensioenregeling aan het personeel van een onderneming. Ook hou ik inloopspreekuren waarin ik in een persoonlijk gesprek de regeling toelicht, vragen beantwoord en berekeningen maak rondom pensionering. En ik word als pensioenconsulent gevraagd om werkingssfeeronderzoeken te doen bij bedrijven waarvan op basis van schriftelijke informatie niet direct duidelijk is of zij onder de verplichtstelling vallen van het betreffende pensioenfonds.
- Wat maakt de pensioenwereld zo interessant voor je?
De pensioenwereld is voor mij interessant omdat het een snel veranderende werkomgeving is. Je bent bezig met een inkomensvoorziening van mensen die een lange termijnvisie nodig hebben. Je moet vaak een plan maken voor de lange termijn echter kan dit door een wetswijziging snel veranderen. Het is dan belangrijk om te weten hoe je hiermee omgaat. Hoe zorg je ervoor dat iedereen die pensioen opbouwt of ontvangt goed geïnformeerd is rondom hun aanspraken en keuzemogelijkheden. En hoe zorg je ervoor dat werkgevers de regeling goed kennen en juist toepassen?
- Wanneer zou je iemand adviseren om als pensioenconsulent aan de slag te gaan?
Om als pensioenconsulent aan de slag te gaan is het belangrijk om een breed kennisniveau te hebben van pensioen. Je moet het gesprek aan kunnen gaan met werkgevers en werknemers, bestuursleden en fondsmanagers. Als pensioenconsulent moet je ook uit de voeten kunnen met programma’s als Excel en looncontrole-tools.
Het werk als pensioenconsulent is behoorlijk zelfstandig, in die zin dat je de klantbezoeken alleen aflegt, je soms op kantoor werkt, maar ook veel thuis. Je zit dus niet de hele dag op een afdeling met je collega’s. Daar moet je tegen kunnen of beter nog, juist van houden.
- Wat zijn je tips voor geïnteresseerden die hun ervaring binnen de pensioenwereld willen opdoen?
Als je de pensioenwereld interessant vindt en je wilt weten wat er aan functies te vinden is, kan je dat naar mijn mening het beste op twee manieren doen.
Je kan voor een detacheerder gaan werken, dan krijg je meestal begeleiding met de eerste stappen qua WFT-opleidingen en gesprekstechnieken. Daarnaast zie je vaak meerdere afdelingen of bedrijven in korte tijd. Zo leer je de pensioenwereld meteen kennen en zie je wat er het beste bij je past.
Of je probeert een plek te krijgen als trainee bij een pensioenverzekeraar, pensioenuitvoerder of pensioenfonds. Op die manier leer je binnen dat bedrijf veel afdelingen en functies kennen en krijg je begeleiding in de benodigde WFT-opleidingen en eventuele andere opleidingen.
- Waarom ben je als zzp’er aan de slag gegaan?
Rond 2012 vond er een reorganisatie plaats bij de verzekeraar waar ik destijds werkte in loondienst. Net als vele collega’s verloor ik toen mijn baan. Een baan in loondienst in de financiële wereld was in die tijd moeilijk te vinden. Uiteindelijk heb ik toen een opdracht aangenomen waarbij ik in loondienst van een detacheerder kwam en zo maakte ik mijn eerste stappen in de detacheringswereld. Bij deze pensioenuitvoerder kon ik in korte tijd op zoveel processen worden ingezet en voelde ik me zo gewaardeerd dat ik besloot in de detachering te blijven en na twee jaar opdrachten besloot ik dit als zelfstandige te doen. De belangrijkste redenen waren dat ik als zelfstandige zelf kon bepalen welke opdrachten ik wel en niet wilde aannemen en welke richting ik uitwilde zowel qua opdracht als opleidingen.
- Hoe bevalt het werken als zelfstandige?
Ik zou niet anders meer willen. Ik kan me nu nog meer ontwikkelen in de breedte, krijg een kijkje in alle keukens en kan zelf beslissen hoe, wat, waar en waarom. Ik ben me ook bewust van de risico’s maar heb me daartegen zoveel mogelijk ingedekt. Verder horen de risico’s ook bij ondernemerschap, dus daar moet je wel tegen kunnen.
- Hoe ben je in contact gekomen met IntoProgress?
Iemand uit mijn netwerk, met wie ik eerder in een project had gewerkt, gaf mijn naam aan Ivo van Riel, directeur van IntoProgress. Hij regelde een gesprek bij een potentiele opdrachtgever, en zo is het balletje gaan rollen.
- Wat zou je nieuwe zzp’ers willen adviseren?
Mijn eerste advies is een praktische: zorg dat je direct vanaf het begin voldoende reserveert voor de afdracht van BTW en inkomstenbelasting. Daarnaast is het belangrijk dat je je netwerk onderhoudt, tenslotte is dat de plek waar je de meeste kans maakt om een nieuwe opdracht te vinden. De markt ontwikkelt zich snel, dus een ander advies is om je kennis actueel en relevant te houden.