Learning agility

De omgeving waar we in werken verandert. Processen worden geautomatiseerd,  werkzaamheden zijn daardoor vaak complexer. Er wordt van teams gevraagd meer zelfsturend te zijn. Dit vraagt van zowel de manager als medewerkers om andere vaardigheden. Learning agilty, het vermogen om te leren van ervaringen en deze nieuwe kennis toe te passen in nieuw situaties, speelt hierin een belangrijke rol. 

Een geslaagde verandering begint niet met een goed plan, maar door tijdens het proces te leren, bij te sturen, aan te passen en nog meer aan te passen. Bepalend voor het succes is niet een goed verbeteridee, maar de verandering zien als leerproces. Fouten mogen gemaakt worden, juist daardoor kunnen we bepaalde vaardigheden ontwikkelen. In deze stappen komen de vier P’s van een lerend vermogen omgeving (learning agile) naar voren: puzzelen (anders kijken), puin ruimen (anders ervaren), pezen (anders doen) en polonaise (anders zijn). Deze stappen zijn samen te vatten in het IntoProgress house of change. Belangrijk hierbij is dat learning agility geen doel op zich is, maar een middel om juist die vaardigheden te ontwikkelen die in deze tijd nodig zijn.

In een recent onderzoek bleek in zowel een leergroep als prestatiegroep de prestatie gelijk te zijn, totdat er een fout werd gemaakt. De prestatiegroep werd toen voorzichtiger, want een fout is slecht. De leergroep ging met de fout aan de slag om er van te leren, ging wat experimenteren tot het opgelost was. Daarna deed de leerdoelgroep het beter. Juist daarom is learning agility zo belangrijk.

Wij richten ons dan ook niet alleen op het verhogen van het lerend vermogen van uw medewerkers, Wij kijken naar het geheel. Wat is er nodig om te komen tot een gedragsverandering, waardoor de learning agility van uw medewerkers wordt vergroot? Denk bijvoorbeeld aan het concreet maken wat er wordt verwacht van een zelfsturend team of hoe de manager een voorbeeldfunctie kan zijn. Hiervoor hebben wij een toolkit ontwikkeld met een stappenplan, werkvormen om te ervaren en achterliggende theorie. Hier kunt u het voorbeeld zien. Samen kijken we waar u op dat moment behoefte aan heeft. Wij bieden onder andere:

–          Train de trainer: training voor de manager.

–          Coaching van managers in een veranderproces.

–          Coaching van medewerkers (individueel of als team).

 

“Het zijn niet de sterkste soorten die overleven en ook niet de meest intelligente. Het is het soort dat het beste reageert op verandering” (Charles Darwin)